Магическият Хоризонт на Събитията

“Всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магия” – Артър Кларк

“Ако една технология е различима от магия, значи не е достатъчно напреднала” – Грегъри Бенфорд (а може би и други преди него)

С тези два цитата започва първата книга от поредицата “Науката на Света на Диска”. Вече съм писал за поредицата. (И продължавам да си поддържам поканата да я преведем като доброволен некомерсиален превод, който се разпространява безплатно в Интернет. Но ми се иска да получим разрешението на Пратчет за това. А за него е добре да побързаме, преди болестта да ни го отнеме.)

В първата книга (която досега не бях чел) намерих едно чудесно понятие, което неведнъж съм търсил в други записи тук. То е “Магически Хоризонт на Събитията”. И ми се иска да напиша повече за него.

Нека вземем една простичка технология. Да кажем, един чук. Замахваш с него, той удря по нещо, нещото се забива, или се сплесква, или се чупи, или поне посинява. Начинът, по който действа, ни е абсолютно ясен. На моменти чак болезнено ясен. Надали има човек (сигурно и назад чак до питекантропите), който да не е наясно с този механизъм открай докрай. Твърде малко хора биха намерили в него нещо магическо.

Да вземем след това нещо друго. Примерно отношението на лелките от общинските служби към компютъра. За тях компютърът е нещо тайнствено, мистично и страховито. Ако той изплюе лист напечатана хартия, този лист получава много повече внимание и уважение, отколкото ако е излязъл от пишещата машина на секретарката. (Освен ако във втория случай не го е подписал шефът.) Компютърът знае абсолютно всичко – който не вярва, там вътре в него има един Гугъл, дето като го попиташ нещо, ще ти даде повече отговори и от Пешо счетоводителя. Хората, дето вкарват нещата в него, могат и да грешат, но той самият – никога. (Затова на Гошо програмиста може и да не се вярва, но на компютъра – задължително.)

Разбира се, лелките са абсолютно наясно, че компютърът не е магически. Разбрали са го от какви ли не авторитетни източници – телевизията, вестниците, фризьорката, и най-вече от самия компютър (оня Гугъл и това знае). Всъщност, магия изобщо не съществува (като изключим урочасванията, гадаенето, врачките, баячките, амулетите, черните котки, брането на жълт кантарион по пълнолуние, астролозите, екстрасенсите, хороскопите, духовете на прародители, убити хора и всички останали, зодиите по китайския календар и още куп други неща, но те са друга тема). Просто компютърът е достатъчно напреднала технология, затова не го разбират.

Което, съгласно Третия (и най-известен, цитиран по-горе) закон на Кларк, го прави по същество магия.

Добре де, да оставим настрана изключенията. Лелките знаят и един огромен куп други неща, които също не са магия (извънземните дето говорят на Гинка съседката, вредното влияние на слънчевите изригвания, не по-малко вредните биоенергетични космически лъчи, дето се отбиват със сложена под кревата пирамида от Оня Магазин, положителното влияние на магнитните колани от VS Телешоп, и т.н.) Те с абсолютна гаранция не са магия. Сто на сто ще да са някаква технология (за слънчевите изригвания не е много ясно, ама все пак са нещо космическо, демек един вид техническо, а не магическо). Също не разбират никое от тях, и не знаят как действат. (Някои разбират и знаят, но те са… да кажем изключенията, които потвърждават правилото.)

Тоест, и тези неща попадат под удара на Третия закон на Кларк.

Добре де, стига сме се подигравали на горките жени за такива неща. Има достатъчно други, за които да го правим. Те например не разбират как работи и телевизорът в къщи. Знаят как да го включат, как да изберат канала със сапунените сериали, и как да викнат техник при повреда. Горе-долу на същото ниво са познанията им по автомобили (дори ако умеят да карат кола, и дори ако умеят да карат кола повече от разстоянието до най-близкото дърво). И по микровълнови фурни. И по обикновени фурни. И по радиоапарати, перални, апарати за масаж, епилатори, телефони, телефони, телефони и пр. Всичко това попада под Третия закон на Кларк.

Тоест, тези лелки реално живеят в свят на магия. Просто не го осъзнават, защото я наричат с друга дума.

Ако трябва да сме честни, не живеят изцяло в свят на магия. Употребата на готварски принадлежности за тях е абсолютно ясна и отлично отработена технология. Същото касае пазаруването, въртенето на къща, гледането на деца, и разбира се, вършенето на общинската им работа. Всичко това не е никак малко, нито пък е само то.

(Ако случайно сте мъж, компютърен специалист или друга супер-дупер техно или научна професия, примерно авторът на тези редове, пък най-малко сте в позиция да им се подигравате. Употребата на готварски принадлежности например ще е за вас висша и непонятна магия. Ще разбирате отлично устройството и работата на пералнята като машина, но в реалното й прилагане в ежедневния живот положението ще е като с готварските принадлежности. В пазаруването ще проявявате таланта да купите отпадъци дори от първокачествен магазин, въртенето на къща ще е “това пък какво е?”, социалното общуване и гледането на деца по-добре да не ги споменаваме даже, а стоварят ли ви зад гишето на лелката, ще погледнете купищата бумаги и ще избягате с писък. Което ще е рядка за вас проява на разум и отговорност към света. Но това също е друга, много дълга тема.)

Разбира се, може да сте човек изключително компетентен и с огромни познания в на практика всичко. Може да можете като стой та гледай да направите без предварителна подготовка… като се почне от ремонт на телевизор, мине се през операция на апандисит и анализ на уравненията в статия по квантова физика, и се свърши с психотерапия на дете, пострадало от насилие. Но и в този случай нямате основания да си вирите носа. Не вярвате ли? Нека вземем пример, да кажем, с… да кажем, устройството на атома.

Учили сте в училище, че атомът се състои от ядро, около което по орбити обикалят електрони, нали? Е, това не е вярно. И пак в училище сте учили достатъчно, за да се сетите и сами. Въртящ се електричен заряд излъчва електромагнитни вълни – би трябвало електроните за невъобразимо малка част от секундата да изпуснат фотонни лъчи, при което да изгубят енергията си и да паднат върху ядрото. Истината всъщност е, че електроните не се движат въобще около него. Те са размазани около него, в съответствие със законите на квантовата физика, на електронни орбитали – нещо като облаци. Които дори не са сферични, подобно на орбитите на планетите. Подобният на Слънчевата система модел всъщност е “лъжа за пред деца” (този израз е един от любимите на Пратчет, Стюърт и Коен). Нещо, което ни помага да не се занимаваме с едни сложнотии, за да можем да си съсредоточим вниманието върху по-важни за момента други.

(Към този момент сигурно вече сте си задали въпроса дали моделът с квантовите електронни орбитали не е също “лъжа за деца”, и всъщност нещата не стоят още по-иначе. Поне ако сте способни да се учите от случващото се… Прави сте. Доколкото знам, все още няма еднозначно приет модел, който да описва нещата още по-вярно и точно от квантовия: знам няколко, които още се съревновават за признанието на физиците, и няма излъчен победител. Най-вероятно с времето ще има излъчен, ако не съм изпуснал момента, и това вече не е станало. А дали в някой момент и той няма да се окаже “лъжа за деца”, ще ви оставя да предполагате сами… Но всичките приказки на тема “совите не са това, което са” са още по-друга, и още по-дълга тема.)

Моите лелки от общините живеят в свят, изпълнен с магии. Компютри, телевизори, телефони… За мен лично компютрите не са магия (или поне софтуерът им не е, поне с уговорките от предишните абзаци). За техника Краси телевизорите не са магия, за телефонджията Ники – телефоните, и т.н. Очевидно едно и също нещо може да е магия за някого, и технология за друг (за разлика от магиите, да кажем от Света на Диска, които са си магии и за Архиканцлера на Невидимия университет). Какво ги разграничава?

Нещото, което описват Пратчет, Стюърт и Коен. Въпросният Магически Хоризонт на Събитията. Границата, зад която нещата се превръщат за мен от технология в де факто магия. Казано с други думи – границата на познанията ми.

“Е, толкова много писане, за да кажеш нещо толкова ясно?”, а?

След като писането вече е изписано, нещото очевидно е толкова ясно. Само че беше ли толкова ясно и преди това? Можем да го пробваме. Например като обмислим изводите.

Да кажем, че въпросната лелка от общината е с не особено висок умствен капацитет. Разбира се, ще е направо чудесно, ако тя вземе да си увеличи капацитета, примерно да понаучи това-онова. А ако има как и да стане по-съобразителна, ще е още по-добре. Според мен всеки съзнателен човек би трябвало да се грижи да подсили капацитета си. Най-малкото за да го лъжат малко по-рядко мошеници, които продават пирамиди срещу вредните биоенергетични космически лъчи. Или примерно му обещават оправяне на държавата скоро след като дойдат на власт. (Но това е пак друга, твърде дълго, и уви, безрезултатно дъвкана тук тема.)

Само че подсилването на капацитета в реалния свят изисква инвестиция на ресурси, а след това в добавка и повече разход на ресурси за поддържането му. (Даже лелките от общините знаят, че да построиш по-мощен компютър излиза по-скъпо, и че той при равни други условия ще консумира повече ток от по-маломощния. Или че да направиш някого висшист отнема повече време да го издържаш, а след това иска и по-висока заплата.) Така че в определени случаи подсилването на капацитета може да не е изгодно, дори ако е възможно. Тогава какво правим?

Тогава магическият хоризонт на събитията се превръща в наш приятел. Той отгражда от нас проблемите, които към момента не са ни належащи, или можем да прехвърлим на друг. По този начин ни дава възможност да съсредоточим наличния си капацитет върху проблемите, които са ни належащи, и се очаква да ги решим ние. (Например да оправим компютъра на тъпата лелка от общината. Или да оправим нотариалния акт на жилището на тъпия компютърджия.)

Казано по друг начин – натъкваме се на закона на Грегъри Бенфорд. Ако една технология не прилича на магия (не е достатъчно напреднала, за да е извън нашия Магически Хоризонт на Събитията), значи не е достатъчно напреднала, за да може да се гради върху нея ефективно общество, с разделение на труда и всичко останало. (Не твърдя, че обществото с разделение на труда и на познанията е най-доброто, напротив. Но от гледна точка на разпределнието на ресурси може да е по-ефективно от доста алтернативи.)

(Сърбят ме пръстите да напиша един анализ върху разпределението на ресурси, свободата, алтернативите и прочее, от обществена гледна точка – как те формират обществата, и при какви условия какво може да е ефективно и какво следва да се очаква. Но се очертава да е бая дълъг. Някой друг път. Ако не забравя. В което съм направо експерт.)

… Докато пишех, внезапно ми хрумна нещо весело. Третият закон на Кларк е изграден от комбиниране по определен начин на определени понятия – “технология” и “магия”, свързани с “достатъчно развита” (по отношение на технологията; или “недостатъчно развита” по отношение на магията). Горе-долу като прочутият принцип на Ленин “Комунизмът – това е съветска власт плюс електрификация на цялата страна”.

Към подобни комбинации е чудесно приложим комутативният принцип, който позволява от тях да се получават нови истини. Например, чрез математическа комутация от принципа на Ленин се получава: “Електрификация на цялата страна – това е комунизъм минус съветска власт”.

От Третия закон на Кларк също са направени комутации, които са се оказвали верни, и са разкривали по нещо ново. Законът на Бенфорд е чудесен пример. Други (не винаги комутативни) са:

– “Всяка достатъчно напреднала магия е неразличима от технология” – Лари Нивън (цитиран и от Пратчет)
– “Всяка достатъчно анализирана магия е неразличима от технология” (парафраза на принципа на Нивън) – Фил и Каджа Фоглио
– “Всяка достатъчно извънземна технология е неразличима от магия” – Чарлз Строс
– “Всеки достатъчно напреднал извънземен интелект е неразличим от Бог” – Шермън
– “Всеки достатъчно напреднал боклук е неразличим от магия” – Брюс Стърлинг
– “Всяка недостатъчно напреднала магия е неразличима от технология” – Гем
– “Всеки достатъчно напреднал бъг е неразличим от полезно качество” – неизвестен
– “Всеки достатъчно напреднал хаос е неразличим от Интернет” – неизвестен

Направо ме сърбят ръцете да дам своя принос. Примерно, както видяхме от разглеждането на закона на Бенфорд:

– “Ако една технология е различима от магия, значи наблюдателят е прекалено напреднал.”

И тъй като нещата винаги са въпрос на гледна точка:

– “Ако една магия е различима от технология, значи е въпрос на гледна точка дали наблюдателят е напреднал недостатъчно, достатъчно или прекалено.”

(Ако ви се струва, че това не казва нищо, помислете си дали сте напреднали достатъчно. Или дали не сте напреднали недостатъчно, или пък прекалено. 🙂 )

23 thoughts on “Магическият Хоризонт на Събитията

  1. Кръстю

    Чудесен анализ, г-н Гачев. Днес ми е весело, без да зноя защо и ми дойде нещо наум: Има неща, които е по-добре да не знаем и да не виждаме как се правят, например салама, пастета….и някои други изделия .
    Да се доверим на най-масовата съвременна магия- нейно Величество РЕКЛАМАТА.

    Reply
  2. Любо Николов

    Така си е…
    Преди доста години предизвика голям смях една статия на френския мистик Жорж Шуарел. Той твърдеше, че Световният търговски център не бива да се изгражда, защото подобна двойно-призмена структура привличала отрицателни енергии и според неговите пресмятания щяла да бъде унищожена от метеорит или артилерийски обстрел.

    Reply
  3. yoalbo

    звучат като теореми…, а магията е изкусителна…
    вярвам че всекиму се приисква магия, дори и да е наясно с технологията…
    техногиите днес са толкова сложни и с такава бясна скорост се развиват, че си мисля – на човек неминуемо му се налага да се опре на вяра…
    а аз Пратчет не съм чела, нито Толкин (но вярвам на тези, които ги четат – почти като магия…), не бих могла и да помогна за превеждането, нито имам друга идея, освен една добра воля (някак си да помогна, защото вярвам, че е добро)

    Reply
  4. Григор Post author

    @Любо Николов: Този не е ли клиент на всички тайни служби по света вече? Или пък те да са му клиенти?

    @yoalbo: Голям пропуск. Искрено съветвам – прочетете ги.

    Апропо, докато си преглеждах королариите на Третия закон на Кларк, внезапно ми хрумна още един. Толкова очеваден, че сигурно го е криел от мен някакъв магически хоризонт на събитията.

    “Всеки достатъчно напреднал престъпник е неразличим от политик.”

    Reply
  5. Любо Николов

    Извинявам се. Майтап.
    След здрав размисъл реших да опровергая мистификацията – току-виж някой повярвал.

    Reply
  6. Дидо

    Относно поканата за превод, има ли някъде уики или нещо подобно организирано вече ?
    А по повод на поста – въпросът за технологиите и магията е разгледан и тук от малко по-различна гледна точка – http://underpear.gyuvetch.bg/articles/intrface.htm . В резюме, всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магия, но за своите _потребители_ . За хората създаващи илюзията, тя си остава технология (макар, че ако е твърде убедителна/напреднала технологията, тя може да изглежда дори и на създателите си на магия). Статията е много интересна, макар че навярно вече да са я чели доста хора (от 1998).
    Тук в България, са разпространени така наречените “специалисти по всичко” с широк и донякъде мъгляв “магически” хоризонт на събитията, които разбират поне малко от много неща, и за които интерфейсът разделящ създателите на “технологията”, от потребителите на “магията” е размит. В отрицателен аспект, те са дребни тарикати и хитреци, или пък изпечени корумпирани политици. В положителен – хора като теб, Григор, мислещи самостоятелно и интересуващи се от много теми, и стремящи се да разбират не само официалните интерфейси на системите, в които живеем.
    Някак си, като че ли магическия фон в България е по-висок, и в резултат на струпването на магия, стават чудати и парадоксални неща … може например човек да прочете за политици, говорещи за предрешени избори; за бивши шефове на Топлофикация София, присвоили милиони и т.н. примери много …
    Магиите обаче (и стоящите зад тях напреднали технологии) сами по себе си, са неутрални. Бели или черни ги правят намерението и целта на технолозите и осъществяващите ги, и настройката на съзнанието на потребителите им/потърпевшите. Така, че за да се запази баланса, е добре да има повече бели магове, или поне повече хора за които магиите всъщност са скрити технологии … дано стават все повече.

    Reply
  7. morrt

    Много приятен за четене анализ. Благодаря.
    Виждам, че Дидо е отразил гледната ми точка за това, че в България магическия фон е със силно завишени показатели. Някои дори до толкова, че са се получили изкривявания, каквито се наблюдават много рядко другаде по Диска.
    🙂

    Reply
  8. yoalbo

    оф, случайно не са ми попадали, преднамерено – не ми е оставало време да ги потърся… дали имате лесен линк, откъдето насетне да се ориентирам и сама? (преди около година получих ценен съвет от Вас за Линукс – преди месец-два сина ми за 2-3 часа по тези съвети си ‘реставрира’ стария лаптоп с линукс убанту и тръгна като новичък, а на мен ми се яви удобна възможност да си купя лаптоп с виста /хареса ми!/, където пък инсталирам само opensource освен операционната система; стария десктоп все още си работи, а моите контакти изискват ползването на word, excel, coreldraw, photoshop и пр. причини:)
    благодарение на тази интересна статия (и линковете), коментарите (и линковете към тях) ми паднаха още няколко завеси от очите – особено статията на Иван Попов, посочена от Дидо, както и “Моята библиотека…
    Благодаря!
    ps: и за последната “теорема”: “Всеки достатъчно напреднал престъпник е неразличим от политик.” 🙂

    Reply
  9. Григор Post author

    @Дидо: Човек може да прочете за такива неща и в доста други страни. Магическото тук е, че няма ответна реакция от прочелите го. (Мърморенето под юргана и геройските приказки на пет ракии в кръчмата са шум, а не реакции, така че не се броят.) Така че, мисля си, са нужни не повече бели магове, а повече бели хора. За да балансират маймуните, които помнят по три минути и се вълнуват единствено как да изплюскат повече банани и кого да замерят с изпражненията си.

    @morrt: Например повечето. 🙁

    @yoalbo: Не знам дали са издавани на български, може и да не са. (Между другото, OpenOffice.org е чудесна замяна на Word и Excel; Gimpshop е за повечето цели не по-лош от Photoshop, има и един куп свободни векторни програми, които за повечето цели не са по-лоши от CorelDraw.)

    А това за престъпника и политика според мен не е теорема – теоремите имат нужда от доказване… 🙂

    Reply
  10. Кръстю

    Може би ви е известно това, но аз случайно се натъкнах на него: “Американският астроном и математик Саймън Нюкомб (Simon Newcomb) през 1881 г. публикува доклад за странна закономерност, която открива при изучаване на логаритмичната таблица. Тази зависимост предсказва колко често всяко число от 1 до 9 се среща като първа цифра в даден набор от данни. Оказва се, че единицата се появява най-често – в 0,301 от случаите. Почти 60 години по-късно, през 1938 г. американския физик Франк Бенфорд (Frank Benford) открива отново тази закономерност. Сега обаче тя носи името Закон на Бенфорд.”

    Reply
  11. yoalbo

    Благодаря, ето че разговорът помогна – Кръстю подсказа 🙂 къде да търся
    (а, OpenOffice.org ползвам повече от година – перфектен е, опитвам се да го популяризирам, но ‘клиентите’ ми са консервативни; Gimp още не съм овладяла достатъчно, но наистина е като Photoshop, пробвах и inkspace вместо CorelDraw – имам всички шансове да не ‘замърсявам’ новия си компютър…)
    ps 🙂 навсякъде, където съм писала “теореми”, да се чете “аксиоми” – заприлича ми на математика и най-напред се сетих за по-трудното (което се нуждае от доказване) 🙂
    Благодаря, @Кръстю, (скоро не съм посещавала liternet, нито се досетих там да търся), но ще се възползвам.

    Reply
  12. Кръстю

    Моля, няма нищо. Само, че елементарният ми английски не ми дава възможност да преценя дали превода е на ниво, а като се има предвид стила и …особеностите на текста, предполагам, че превода е от голямо значение и тук думата има г-н Гачев…
    Така, че не съм компетентен за оценка.

    Reply
  13. Кръстю

    А, да, г-н Гачев, разбрах намека ви , естественно не се засягам и даже мога да ви кажа, че съжалявам, че физическото ми състояние не ми позволява да се върна в любимата си кръчма и да общувам…както си знам, а не в този …формат, но какво да се прави, като дойде не пита…щастието, кавото и да значи, не е нищо друго освен един компромис….

    Reply
  14. foo

    всеки недостатъчно напреднал писател е неразличим от блогер ? (мнали, не за теб, просто не се сдържах)
    всяко достатъчно напреднало одеало е неразличимо от юрган ?

    или, ако се опитам по ясничко — къде е смисъла от тоз пост ?

    Reply
  15. Григор Post author

    @Кръстю: Намек?! Не знаех, че съм толкова кадърен – да правя подобни неща даже без да го забелязвам… Но иначе, не позволявай физическото ти състояние да ти пречи за каквото и да било. Ако не си съгласен с мен, ще те запозная с един момък на име Виктор Кирилов. Той е доста срамежлив, но опре ли се до свестни и хубави неща, не е имало случай слепотата му да го спре да ги направи.

    @foo: По-скоро всеки достатъчно напреднал блогер е неразличим от писател. 😉 И определено всяко достатъчно напреднало одеало е неразличимо от юрган.

    Иначе, смисълът от тоз пост е където и от всички останали.

    Reply
  16. Кръстю

    E, нищо, “Гузен, негонен бяга”, както се казва…А маймуните наистина помнят кратко, даже и повечето открития са правени по няколко пъти докато “хванат място”….И не съм срамежлив ,а като ви казвам, че искам да съм в кръчмата, съвсем нямах в предвид да правя “свестни и хубави неща”а да пообщувам с хора …нормално.
    Все пак аз съм в блоговата матрица само от 6 месеца, а вие сте стари кучета и имате отработени …маниери.
    За това, моля за извинение и снизхождение…Това е.

    Reply
  17. Божо

    @foo – То ако помислиш, от нищо няма смисъл, ама все пак го правим.
    И се развиваме. В една или друга посока 🙂

    Reply
  18. Григор Post author

    @Кръстю: Да пообщуваш с хора нормално е едно много свястно и хубаво нещо. 🙂 Не се оставяй някакъв недъг да ти попречи.

    Отиди в кръчмата, или където другаде решиш, без колебание. Не си търси за компания други хора с недъзи – търси си здравите, на този етап имаш нужда от тях. Ако някой ти се смее, значи е идиот, който не заслужава да регистрираш съществуването му по какъвто и да е начин, примерно като се впечатлиш от отношението му. Ако някой те гледа странно, значи просто не е свикнал – размени с него няколко приказки, и ако продължава да те гледа странно, го зарежи да търси пътя към поумняването… Много бързо ще намериш достатъчно готини и свестни хора, които няма въобще да забелязват, че имаш някакъв недъг. (Например вероятно повечето ти приятели отпреди.) Не позволявай на някаква случка да те ограничава.

    Пак давам за пример Виктор – той не само че храни жена и дете, но и е извънредно активен в добротворчества. Да, налага се някой да го води където не е бил преди, и да му помага мъничко в ориентирането. Но иначе никой около него, включително аз, не се съмнява, че той е далеч по-умел и с повече възможности от нас, “здравите”. (Въпреки срамежливостта и скромността му.)

    (Да не забравя – докато си в кръчмата, пий едно малко и за мен. 🙂 )

    Reply
  19. Кръстю

    Благодаря за добрите думи, не трябва да пия и пуша, вече година и половина мина и още проявявам нервност, заядливост и пр…не знам ,пушач ли сте, но аз пушех близо 32 години.Както и да е, не ме разбирайте погрешно ,че хленча и си търся извинение , просто исках да ме разберете.Работата ме разтоварва, кефя се като трябва да реша някоя по -сложна конструкция , нарочно избирам такива…Сега вече сам съм си шеф , работя си в къщи на компютъра проектите и това е…Само че ми липсват строежите и гюрултията и като река да напсувам се смеят ,защото шепнешком и хрипливо хич не е убедително…Но не го изживявам като проблем, ако бъда честен, най ме дразни ,че мразя да пиша, за разлика от чертането и рисуването….пък и много “чувствителни” хора има в това пространство, нямам предвид вас, ..но всяко зло за добро. Още веднъж благодаря за разбирането и вниманието.

    Reply
  20. Кръстю

    Пак съм аз. …Давате ли ухо на политическото шоу напоследък…Някои хора нямало да пият кафе в знак на протест, а аз хленча за глупости…

    Reply
  21. Sah War

    Или казано по друг начин – това е мнението, че теоретично и експериментално потвърдените истини на естествените науки са опростени приблизителни формулировки на по-сложни закони.
    И още – изглежда блогването е толкова успешно, защото е поддържано от “достатъчно развити” технологии и демократично-хуманистична философия, за да служи за обмен на информация, а най-честите качествени статии в блогове са микс от философия, лингвистика и законите на естествените(физика, химия, биология, геология и т.н.), хуманитарните/социални и формалните(математика и логика) науки, подкрепени от лична позиция/мнение и аналитично-критичен коментар/изселдване/проучване.

    Езикът/словото е инструментът, който ни позволи всичко това, а законите на всички 3 гореизброени категории науки плюс “благоприятно напасналите се” натрупващи се събития, породени от случайността в някои мащаби, са осъществителите на това “човешко чудо”, наречено “съвременния статус на “човешкото състояние” “. [за някои от термините вижте Уикипедия]

    Поздрави за добрата статия, тя ни стимулира да мислим като ни облива с аналитично синтезирани, композирани и аргументатилани мисли. 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *