Учени от университета на германския град Кобленц успяха да постигнат скорост, по-висока от тази на светлината, съобщи агенция ИТАР-ТАСС.

По такъв начин учените успяха експериментално да потвърдят съществуването на зони с "нулево време", което поставя на сериозно изпитание интерпретацията на теорията на относителността на Айнщайн, която е в основата на съвременните разбирания за заобикалящия ни свят.

Според нея скоростта на светлината е абсолютна и не може да бъде надмината.

По данни на британското списание "Ню сайънтист" по време на опитите е регистрирано движение на фотони със скорост, превишаваща тази на светлината.

Според професорите Гюнтер Нимиц и Алфонс Сталхофен обаче при експеримента се е получил известният на съвременната физика "ефект на тунела".
С
поред съществуващата теория, която е в хармония с постулатите на Айнщайн, в такива тунели съществува "нулево време".

Откритието е направено при опити с пропускане на светлина през две огледални призми, отдалечени на метър една от друга.
При експеримента фотоните, пресичащи създадения тунел, достигат крайната точка едновременно със светлината, отразена от една от границите на призмата, въпреки че са изминали по-дълъг път от отразената светлина.

Според професор Сталхофен експериментът вече е повторен и в други водещи световни лаборатории, като учените са получили аналогични резултати.

"Сблъскахме се с парадоксално физично явление, при което можеш да се озовеш в крайната точка на пътя още преди да си започнал движението", коментира ученият.