понеделник, 15 юни 2009 г.

Дупките на Айнщайн

Нека сега се замислим за дупките.
Не се усмихвайте, гледаме от научна гледна точка...
престанете да се усмихвате :)

Така :)

Нека да се замислим за черните дупки.



Какво представляват те според вас?

Има страшно много митове около черните дупки и повечето са се получили от Холивуд. Телевизията и филмите ги представят като тунели на времето или тунели до други измерения, или като прахосмукачка, която всмуква всичко попаднало в обсега им... и още много други. Просто казано, обаче, черните дупки са нищо повече от последния етап от еволюцията на масивните звезди. И все пак това обяснение някак си не ги прави по-лесни за разбиране или по-малко мистериозни.

Защо са наречени черни дупки?

Защото дори и светлината не може да мине през тях. популчрен мит е, че дупките всмукват всичко наоколо. Грешно. Ако Слънцето ни бъде заместено с черна дупка, със същата маса, то орбитата на Земята ще си остане непроменена. (Е, естествено ще има много други промени, но не разглеждаме тях сега ;) ) Та, за да бъдете всмукани в черна дупка трябва да се прекрачи радиуса на Schwarzschild. След него, за да се избегне трябва скорост, равна на светлинната. Въпреки веднъж минала, светлината, тя не може да избяга...
и все пак трябва да се замислим, защото радиуса принципно се изчислява пропорционално на масата на съответния обект. Ако гледаме Слънцето - радиуса му е 3км. На Земята е само 9 мм (колкото един лешник). Черната дупка в центъра на галактиката е с радиус около... 7.8 млн км.


Но спокойно. Освен ако не се приближим много близко към нея, скоро няма да бъдем всмукани ;)

По научно казано, черните дупки са небесни тела, които са толкова плътни, че пропадат в самите себе си. И така се превръщат в точковидни обекти, "пространствено-времеви сингулярности", в които гравитационното поле е безкрайно голямо.


Къде се вписва Айнщайн във всичко това?

Айнщайн, заедно с Натан Розен от университета Принстън, доказва съществуването на един друг вид дупка - Бели дупки.


Какво е бяла дупка?
Според вас какво се случва с предметите, които попадат отвъд събитийния хоризонт на една черна дупка? Къде отива всичко всмукано?

Нека се върнем в 1935та година, когато Айнщайн и Розен публикуват научен труд, посветен на така-наречените чревояди, или бели дупки.


Друго тяхно име е и мост на Айнщайн-Розен, което се свързва с възможност за преминаване от едно място на друго, съединени с пространствени коридори.
Или просто казано - идеята за тунел, водещ от едно място към друго.
Коридора се състои от два или няколко входа, съединени от общ тунел, през който е възможно преминаването. Тоест, може да се пътува от едно до друго място, във всяко направление. Съгласно квантовите закони, обаче, тези коридори могат да са и непредсказуеми - не може да се каже точно къде и по кое време ще се окажете...


Нека разгледаме по-конкретно тази теория. Идеята на белите дупки е, че те излъчват материя. Или че погълнатата от черните дупки материя излиза от бели...

Бялата дупка "излъчва" материя, привличайки я. С други думи, хоризонтът на бялата дупка се отдръпва от падащата към нея материя (което прилича на излъчване). Стига се момент, в който хоризонтът на бялата дупка се свива до сингулярността, при което дупката изчезва.
Извод: Там, където има материя, не може да съществуват бели дупки.

Бялата дупка се среща само в абстрактния математически свят, при решение на уравнения, описващи червейната дупка на Schwarzschild (или моста на Айнщайн-Розен) във вакуум.
Идеята ни е, че това представлява черна дупка, свързана с бяла дупка чрез тунел през пространство-времето.
Това решение на уравненията обаче няма смисъл в реалната Вселена, защото черната дупка никога не е във вакуум: тя се образува при колапс на звезда, т.е. при присъствие на материя. Когато включим материята в уравненията, белите дупки изчезват от уравненията.
Дали съществуват самостоятелни бели дупки?
Това не е много вероятно, понеже се нарушава втория закон на термодинамиката.


И все пак Айнщайн е бил убеден в своята правота. А дали той не е знаел малко повече, от което е опитал да опише...


Може би предстои да разберем... или може би не.

Замислете се, черните дупки са смятани и за първоизточник на Вселената. Една от теориите е, че Големия Взрив се е получил в центъра на черна дупка. Нооооо, това за теориите за началото на Вселената е тема на друг постинг :)



Весел ден от мен и не се приближавайте много до черни дупки :P, а и гласувайте горе в дясно :)))))

3 коментара:

  1. интересен линк, благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  2. jiveia v italia, v milano i v4era govorix s edin ot 6estimata italianci, koito se zanimavat s izsledvania v taia oblast
    .
    Predi 6 meseca sa uspeli zaedno s u4eni ot amrika da napraviat 4erna dupka s diametar 20 samtimetra,no se e razpadnala.
    Sled 2 meseca zapo4vat otnovo.

    okazva se 4e ne e samo mit, a i ne6to realno s koeto teparva ste se zapoznavame.
    infodaria@yahoo.it

    ОтговорИзтриване
  3. идеално - дано успеят и да не стане някой катаклизъм...

    ОтговорИзтриване