"Дупка" на Слънцето предизвиква 4-дневна магнитна буря

Влошаването на геомагнитната обстановка на Земята може да се усети от чувствителните хора
27 май 2010 14:27,
17
"Дупка" на Слънцето предизвиква 4-дневна магнитна буря
Изображение на короната на Слънцето на 27 май 2010 г. sohowww.nascom.nasa.gov

В близките дни Земята ще се окаже в зона на повишена интензивност на слънчевия вятър, свързан с т.нар. коронална дупка на Слънцето, което ще предизвика магнитна буря с продължителност около 4 дни, казва за РИА Новости научният сътрудник от Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето Сергей Богачев.

Той отбелязва, че най-силни геомагнитни смущения предизвикват изригванията на Слънцето, но очакваната магнитна буря не е свързана с изригване. „Изригвания не е имало, бурята е свързана с това, че Земята влиза в зоната на действие на короналната дупка“, казва Богачев.

Короналните дупки са участъци от повърхността на Слънцето с открито магнитно поле. На изображенията на слънчевата корона те се виждат добре като по-тъмни области в сравнение с околните емисионни структури.

Такива структури не са напълно характерни за магнитното поле на Слънцето, което обикновено има форма на затворен контур, чиито основи се опират в повърхността на Слънцето. Веществото и частиците от такива затворени структури не могат да излязат навън и по тази причина почти не играят роля в проявите на космическата метеорологична обстановка.

За разлика от затворените структури линиите на полето вътре в короналните дупки са открити. Единият край на линията се опира на повърхността на Слънцето, а самата тя преминава в междупланетното пространство, затваря се в магнитосферата на някоя от околните планети или отива в „безкрайността“.

В резултат короналните дупки стават нещо като открити магнитни канали, през които плазмата и частиците се разпространяват свободно в междупланетното пространство. Съответните потоци се наричат „бързи потоци слънчев вятър“ и днес се смятат за едни от основните фактори за космическата метеорологична прогноза.

„Короналните дупки живеят доста дълго и тъй като такава дупка сега се приближава към геоефективните ширини на Земята, може да се предскаже, че в близките дни ще се окажем в зоната на действието й. Тя е доста широка и обхваща доста голям диапазон, затова бурята може да продължи доста дълго“, казва Богачев.

„Макар че по ниво на активност (Kp=5) предстоящото събитие се отнася към бурите, това е минимално ниво на магнитна буря. Така че като цяло в близките дни можем да очакваме по-скоро общо влошаване на геомагнитната обстановка, което може да се усети от по-чувствителните хора“, заключава ученият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дупка
13
2
 
0
 
! Отговори
Пляк-плюк преди 13 години
Аре Бай *** да връща бързо капака на шахтата,щот Бат Бойко че му отпори ушите кирливи.
12
6
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Я съм от чувствителните хора и заради това магнитно поле, нещо постоянно взе да ми се вири у гащите
11
1
 
4
 
! Отговори
атомен физик преди 13 години
забравих да кажа , че в Бг тези дупки са наричат слънчеви петна
10
0
 
4
 
! Отговори
атомен физик преди 13 години
дупките са област където магн. поле е много силно и отнемат от лъчистата енергия, затова са по тъмни; не са квадратни - това е дефект на изображението;на 11 км. също ще има слънчев вятър - "спокойно" :)))
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв е тоя квадрат на слънцето? Това ли е дупката? Баси, не знаех, че тези дупки може да са толкова квадратни :)
8
0
 
4
 
! Отговори
Mary преди 13 години
обърнете внимание, че научният сътрудник от Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето Сергей Богачев говори за цялото земно кълбо. забравил е да спомене, ще има ли някакво влияние при пътуване със самолети на 11 км от повърхността и как ще се усеща магнетизма там?странни неща научаваме с новите технологии, даже по-скoро- страшни. Това е причината човека по цялата Земя да е толкова болен- постоянно сме изложени на магнитни бури.
7
4
 
12
 
! Отговори
асдф преди 13 години
НАСА да ходи да я асфалтира!
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е дупка...квадрат е.....кофти
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма да стане, защото имаме магнитно поле!За 4,7 млрд. години не се е случило нищо особенно!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Леле ,представяте ли си,полюсите на Слънцето да се обърнат?!Атмосферата ни може,да бъде буквално издухана от слънчевия вятър!
3
3
 
13
 
! Отговори
sensor преди 13 години
Дупка в България , предизвика 20 години БЛУДСТВО с Българския народ .
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
AXAAXAXXAXAXAXXAXAXAXAAXXAXAXA
1
4
 
24
 
! Отговори
izotzadze преди 13 години
Дянков я е направил.Не му стигна бюджета, сега заръфа и Слънцето.