back to top
16.3 C
София

Откриха две огромни дупки в Слънцето

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Японският космически кораб Hinode успя да засече и заснеме новопоявила се аномалия на повърхността на Слънцето. Става въпрос за две огромни дупки, от която изтича плазма директно в космоса. Японските учени ги нарекоха „coronal holes” (диадеми, венчета или корони). „Короните” на повърхността на Слънцето са заснети с рентгенови лъчи. Космическият кораб Hinode може да гледа Слънцето в крайно ултравиолетовия и рентгеновия спектър и затова разграничава добре горещата слънчева плазма на двете дупки. Слънчевата атмосфера, или корона, е по-гореща от повърхността на звездата. На изображенията се виждат районите с най-горещата плазма. По сравнение с тях се засичат две по-тъмни (с по-хладна плазма) петна, които всъщност представляват дупките на повърхността на Слънцето.

Слънчевата повърхност е обвита с линии на магнитното поле. Те улавят, ускоряват, загряват и задържат слънчевата плазма. Явлението се нарича коронарен дъжд. Дупките в короната са на места, където магнитните линии не се срещат. Там слънчевата плазма се изхвърля в космоса към бързия слънчев вятър. Именно затова те са толкова важни.

Двете дупки, определени под формата на корони, са заснети в началото на месец февруари тази година. Една от дупките – тази, която се вижда по-ясно и затова всъщност се разпространи и погрешната информация, че е само една – е образувана в центъра на Слънцето. Другата се забелязва по-трудно, тя е с по-малък радиус, японските учени нарекоха „ полярната корона” и е в долния ъгъл на изображението, заснето от космическия кораб.

Във връзка със заснетите аномалии на повърхността на Слънцето, коментар дадоха и експерти от НАСА. За да предотвратят възможна паника, която може да настъпи сред хората след научаването на новината, учените дадоха гаранцията си, че опасност за Земята от дупките и изтичащата плазма не съществуват.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

×