Една нова интерактивна програма, ви прави част от едно грандиозно светлинно шоу, ако бихте имали смелостта да разгледате някоя черна дупка отблизо. Симулаторът показва колко екстремна тежестта има една черна дупка, как може да се се появи из между съзвездията и дори да изглежда като "капка" фона на звездите, всичко около нея се върти все едно е в гигантска черна пералня.

Създателите на програмата казват, че може да бъде отличен инструмент да се запознаят хората със същността на светлината, а черните дупки в основата си са деформирана светлина. "Това е полезно за хората, да си поиграем с параметри, за да проучи как, например, една черна дупка ще наруши съзвездието Орион", казва Томас Мюлер от Университета на Щутгарт в Германия. Черна дупка дупка се образува, когато в края на своя живот избухва масивна звезда и се свива до обект с размер на "точката", но с огромна плътност и силно гравитационно поле. Дори и да се намираш на безопасно разстояние от черната дупка, привличането (тежестта) му може да наруши разположението на звезди - реакция, наречена от астрономите гравитационна леща.

Миналата година учени от Университета на Колорадо демонстрира какво ще видите, попаднете в черна дупка. Сега, Томас Мюлер и колегата му Даниел Вайскопф от университета в Щутгарт са направили още една крачка напред, със създаването на програма, която позволява да се променят различни входове на турнето околностите черна дупка.

Програмата използва около 118 000 звезди, картографирани чрез спътник на Европейската космическа агенция Hipparcos. Потребителите могат да избират от какво разстоянието да започне пътешествието им към черна дупка - от каква орбита или направо да "скочат" в нея. В началото на всяка обиколка се вижда черен кръг, който бележи хоризонт на дупката - на границата, от която нищо, дори и светлината не могат да избягат.

Симулацията показва, че докато се намирате в орбита около черна дупка, привличането е в радиус пет пъти по-голям от хоризонт. На заден план, виждате как се движи съзвездието Орион към черната дупка - първо отдясно, после започва да се раздробява и накрая превзема целия хоризонт.